Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Over And Over The Riva

Posted on

Ziua 5 . Split

Din mijlocul marii albastre, in fata noastra in departare, incet incet, se contureaza pe coasta Dalmata, riviera fostului oras venetian Spalatum. Cu un port mic si cochet, amenajat cu o pietonala vasta, umbrita de palmieri pe de-o parte si de zidurile fastuoasei cetati romane pe cealalta, orasul Split arata ca o ilustratie frumoasa.

Astazi Split, ne ofera o calatorie frumoasa in istorie alaturi de Diocletian, pana undeva in secolul III, de unde, ne aduce sublim in prezent, intr-un mod atat de autentic prin gastronomie si cultura locala, incat nu pot decat sa iau o cafea cu inghetata si fiu martora la tot ceea ce timpul a lasat in urma sau a luat cu el in acest loc minunat.

Cu siguranta stiti, daca a-ti trecut prin Split, ca obiectivul principal inscris si pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO, este palatul lui Diocletian. Vorbim de fapt despre un fort, o cetate inconjurata de ziduri groase si racoroase. Fortul este strabatut de doua drumuri perpendiculare si are pe fiecare latura cate o poarta de acces: poarta de argint, poarta de aur, poarta de fier cu turnul ceasului si poarta dinspre port. Nu ratati Peristilul care este principalul spatiu deschis din cadrul palatului si e inconjurat de o colonada de 6 coloane pe laturile de est si vest si o arcada decorata cu ghirlande in centru.

Este fascinant sa te plimbi prin fostul edificiu al lui Diocletian – sunt nu mai putin de 220 de locuinte si magazine in fostul palat, iar 3.000 de oameni locuiesc permanent aici. Te plimbi pe alei labirintice, cobori prin subterane, iar totul respira a istorie.

Mie insa mi-a fost dor de mare albastra in fata ochilor, de sunetul valurilor pe fundalul povestilor romane, de umbra palmierilor in urma pasilor mei si de razele soarelui pe pielea mea, astflel incat, cel mai mult m-am bucurat de Riva, una din cele mai frumoase promenade pe care le-am vazut vreodata…

 Oh mare albastra, nu ma mai satur de tine…


Port:

top H&M

fusta no brand

platfome Stradivarius

colier&ochelari zara

No Comments Yet.

What do you think?